Hva er fluor og blir vi syke?

Hva er fluor? Fluor er en giftig gass og det er antagelig det som har gjort folk bekymret. Mange mennesker tror at dette kan lede til kreftsykdommer, beinskjørhet og andre typer sykdommer. Det som egentlig er i tannkremen vår er et stoff som heter fluorid. EU har regulert tillatt mengde, slik at en tube på 100 gram ikke kan inneholde mer enn 0,15 gram fluorid. I slike små mengder er dette stoffet helt ufarlig. Fluor dukket opp i Norge tidlig på 1960-tallet. Den gangen ble det utlevert på resept. Siden 1971 har resept ikke vært nødvendig og vi har middelet tilgjengelig i alle dagligvarebutikker. Før denne tid var det svært vanlig med hull i tennene. Faktisk er det ikke så altfor mange år siden at kvinner fikk gebiss i bryllupsgave, slik at mannen ikke måtte bruke penger på dette senere. Fluor har faktisk så god virkning på tannhelsen at mange land, deriblant USA og England, faktisk tilsetter fluor i drikkevannet.

Ikke farlig i små mengder

Fluorid, som er stoffet i tannkremen vår er ikke farlig i små mengder. Med de strenge reglene som EU har iverksatt, må du faktisk spise ikke mindre en seks og en halv tube med tannkrem for at innholdet av fluorid skal bli livsfarlig. Det å pusse tennene to ganger om dagen med tannkrem som inneholder fluorid gir beviselig færre hull i tennene for både store og små. Det er med på å gjøre emaljen mer motstandsdyktig, slik at den takler syreangrep bedre. Det viktigste av alt er kanskje at syreangrep kan stanses på et tidlig tidspunkt. Det har blitt gjort mye forskning i ulike land på forholdet mellom fluor i tannkrem og sykdom. Forskningen viser at en slik sammenheng ikke finnes. Takket være fluor opplever man at over halvparten av all ungdom i femtenårsalderen, ikke har hull i tennene. For bare 20 år siden var dette helt utenkelig. Gode rutiner for munnhygiene, tannkrem med fevluor og jnlige besøk hos tannlegen, kan medføre at man slipper å bore i tennene, samt skifte plomber. Sterke, flotte tenner gir deg ikke bare et vakkert smil, men også redskaper som trengs for å spise og snakke. Heldigvis finnes produkter som sørger for at vi ikke trenger å få gebiss i gave.

Din faste tannlege hjelper deg på vei

Det er mange som gruer seg til å gå til tannlegen. Hos Åsane Tannlegesenter har vi stor kompetanse på alt som har med tenner å gjøre. Din faste tannlege vil gi deg den kunnskapen og hjelpen som trenges for at du skal beholde flotte tenner livet ut. Regelmessige kontroller er lette å gjennomføre med våre lange åpningstider.