Hva er odontofobi – Tannlegeskrekk?

Er du en person som har tannlegeskrekk? Da er sannsynligheten veldig stor for at det er veldig lenge siden du sist var hos tannlegen. Mennesker som lider av angst for tannleger går sjelden til tannlege. Det kan være ulike grunner til at en person har utviklet tannlegeskrekk. Noen mennesker har hatt smertefulle og negative erfaringer tidligere i livet, i forbindelse med tannlegebesøk. Andre mennesker har generelle angstlidelser. Mange sliter også med sin tillit til tannlegen, og er redde for å bli kritisert på grunn av sin munnhygiene, eller mangel på sådan. De færreste liker å gå til tannlegen, men det er meget få som har en virkelig odontofobi. Det sies at mellom 10-20 % av den norske befolkningen har angst for å gå til tannlegen, men det er bare mellom 2-5 % som har en diagnose, og disse har ikke vært hos tannlegen på flere år. Tannleger møter sjelden disse pasientene, men når de kommer må de bli ivaretatt.

Benytt deg av tilvenningstimer

Årevis uten tannlegetilsyn kan gi konsekvenser, og det er viktig å komme i gang med behandlingen. Minst like viktig er det å ta hensyn til tannlegeskrekken, og det er angsten for tannlegen som må være hovedfokus. Dersom pasienten ikke føler seg ivaretatt med tanke på angsten sin, så kommer han neppe tilbake. Dersom en person med tannlegeskrekk kommer seg over dørterskelen, og inn til tannlegen, så er det ofte en del jobb som må gjøres. Dette arbeidet må gjøres i en åpen kommunikasjon mellom tannlege og pasient. Ett av de viktigste verktøyene vi kan bruke sammen med deg som har odontofobi, er en god bruk av tilvenningstimer. Kanskje må vi ha de første samtalene i et annet rom enn der alt utstyret står. Vi trenger å jobbe med skrekken din, og vi trenger å få kartlagt din tannhelse. Dette kan være et arbeid som vi trenger å bruke god tid på, og det er hele tiden viktig å vite at du kan be om pauser. Kanskje trenger du tre timer før du er klar til å ta bilder av tennene dine. Kanskje må vi bruke en time på å se på alt utstyret som finnes inne på kontoret.

Be om hjelp for din tannlegeskrekk

Hos Åsane Tannlegesenter har vi god og lang erfaring med å jobbe med pasienter som har tannlegeskrekk, enten det er mildere angst eller sterk odontofobi. Ta kontakt med oss, og be om hjelp. Sammen legger vi en plan for din behandling, og tilrettelegger slik at du kan gå hyppigere til kontroll.