Årsaker til periodontitt

Årsaker til periodontitt er først og fremst plakk og vertens immunrespons. Om plakket som vokser mellom tannen og tannkjøttet ikke blir fjernet kan det bli betennelser som etter hvert kan føre til at tannen sitter dårligere festet til kjeven. Dette kan ta flere år, men små betennelser kan kjennetegnes ved at det blør lett i tannkjøttet ved tannpuss og ved bruk av tanntråd. Dersom man har dårlig immunrespons kan dette føre til at tannen til slutt løsner og faller ut fordi det kan foregå en immunreaksjon mot bakterier hvor det frigjøres stoffer som kan skade vevet i tannkjøttet. Noen er også mer tilbøyelige for å få tannløsningssykdommen enn andre. Både røyking, alder, etnisitet, stress og medisinbruk er komponenter som kan være med på å gjøre verten mer mottakelig. I tillegg fins det et gen som gjør noen familier mer kompatible for å få sykdommen enn andre, så om en har familiemedlemmer med periodontitt bør en være ekstra forsiktig.

Behandling krever godt samarbeid med tannlege

Behandling og forebygging av periodontitt går ut på det samme, ved å fjerne all plakk som ligger samlet rundt tanna og tannkjøttet. Det er viktig for hver enkelt å fjerne plakk som er tilgjengelig med tannbørste og tanntråd hver dag så det ikke fører til betennelse, mens tannlegen fjerner plakk som ikke pasienten kommer til. Når bakteriebelegget forkalkes blir det til tannstein, noe tannlegen også fjerner. Det fjernes mekanisk og ofte ved hjelp av ultralyd under ditt tannlegebesøk. Hvis tannkjøttlomma langs tanna er for dyp, kan det være nødvendig med kirurgisk periodontittbehandling. Det går ut på det samme som ellers, nemlig å fjerne alt. Forskjellen er at under den kirurgiske skjæres eller brettes noe av tannkjøttet bort for å komme til bakteriebelegget som har dannet seg på tannrota. For å hindre at bakterier fester seg er det viktig med et godt samarbeid mellom tannlege og pasient. Tannlegen må være flink til å informere om god tannhygiene, og pasienten må passe på å gjøre alle tannoverflater rene minst en gang i døgnet. Om en fortsetter å rengjøre tennene jevnlig og ordentlig og har et godt samarbeid med tannlegen sin, skal det gå helt fint å unngå betennelse og sykdom.

Samarbeid med god tannlege – Ring Åsane tannlegesenter

Er jeg i faresonen? Alle med mindre enn perfekt munnhygiene står i fare for å få periodontitt, og blør du i tannkjøttet er det nok et tegn på at du ikke er fullt så flink som du burde være. Ta kontakt med oss i dag og få fast tannlege med god kompetanse til konkurransedyktig pris.