Hva kommer tannstein av?

Tannstein er et ord de fleste har hørt og som mange har hatt erfaring med, men hva kommer tannstein av? Tannstein er et hardt belegg som sitter på tannen, langs tannkjøttet. Tennene i underkjeven er spesielt utsatt for tannstein, som legger seg på baksiden. Tannstein består av forkalket plakk og dannes på to måter. Den ene er at mineraler du har i spyttet ditt blander seg med plakk og så forkalkes det. Den andre er at kalsium og fosfor, som finnes i spyttet ditt, krystalliseres. Utfordringen med tannstein er at det har en ru overflate, som danner en ideell grobunn for mer plakk og mer tannstein. Alle får tannstein i mer eller mindre grad. Mye tannstein som forblir ubehandlet kan ha svært uheldige bivirkninger. Det ene er at alle bakteriene fører til dårlige ånde, men over tid kan det også føre til misfarging, hull i tennene og betennelser i tannkjøttet. I verste fall kan det lede til tap av tenner.

Mye tannstein kan fjernes med gode pusserutiner

Dersom du har mye tannstein er det noe som du kan gjøre noe med. Men, du må gå målbevisst til verks. Det første er å sørge for at du har riktig pusseteknikk. Er du usikker på om du har det, kan det være lurt å få opplæring hos en tannpleier. Tennene skal pusses morgen og kveld. I tillegg til vanlig tannpuss, reduseres plakk, og dermed dannelsen av tannstein, ved bruk av hjelpemidler som tanntråd, tannpirker og mellomromsbørste. Er du usikker på om du får fjernet all plakken, kan du kjøpe plakkontroll-tabletter på apoteket. Etter at du har pusset tennene, tygger du en slik tablett i 30 sek. Spytt og skyll. Tabletten farger plakket rødt, så dermed får du en rask bekreftelse på hvordan det står til i munnen din. Du kan også bruke ulike munnskyllemidler for å holde dannelsen av plakk på et minimum. Selv om du har god munnhygiene, vil det være vanskelig å forhindre at det ikke danner seg litt tannstein likevel. Derfor er det lurt å gå til tannlegen et par ganger i året for å fjerne tannstein og få en grundig rengjøring av munnen. Dette fungerer som en støtte til det arbeidet du selv gjør hjemme og sikrer deg flotte tenner.

Profesjonell hjelp støtter dine daglige rutiner

Profesjonell hjelp vil støtte dine daglige rutiner for god munnhygiene. Hos Åsane tannlegesenter finner du tannleger og tannpleiere, som har kompetanse på forebyggende tannpleie. Bestill time og unngå at litt tannstein utvikler seg til større utfordringer. Det er viktig å komme i gang med rutinemessige besøk hos tannlegen og her hos Åsane tannlegesenter er det åpent hele året.