Å rotfylle en tann

Når må man rotfylle? Det er det mange som lurer på. Inne i hver tann finnes det rotkanaler og et hulrom med blodkar og nerver. Dette hulrommet kalles for pulpa. Dersom pulpa blir infisert av bakterier og skadet, kan det ikke heles. Resultatet kan bli infeksjoner som sprer seg til kjevebenet. Dype hull i tennene er den vanligste årsaken til slike skader, men skadene kan også oppstå som følge av slag mot tennene. Det er i slike tilfeller det vil være behov for rotfylling. Tannlegen finner ut om det er behov for behandling ved å ta røntgenbilder av pasienten i forkant. Å rotfylle en tann er vanligvis ikke smertefullt da inngrepet foregår under lokalbedøvelse. Selv om det er et komplisert inngrep, er behandlingen normalt ferdig etter én til to besøk hos tannlegen, men den kan også gå over flere besøk. Dette kommer blant annet an på hvilken tann som behandles osv.

Rotbehandling steg for steg

Rotbehandling, altså rotfylling, foregår over flere steg. Først og fremst er det viktig at rotkanalene rengjøres ordentlig før behandlingen starter. Om det er hull i tanna vil dette fjernes først. Videre vil pulpa tas bort og rotkanalene vil fylles igjen med et fyllingsmateriale. Avslutningsvis vil det fylles inn en erstatning for tannkronen. Rotfylling er vanligvis ikke smertefullt, men i noen tilfeller kan det oppstå smerter og ømhet i etterkant av behandlingen. Dette går som regel over etter en liten stund, men kan vare i noen dager. Tannverket kan i denne perioden lindres ved hjelp av vanlige smertestillende tabletter. Disse fås blant annet kjøpt hos de fleste dagligvarebutikker. Prognosen for rotfyllingen avhenger blant annet av tannens tidligere sykdomshistorie. En tann som ikke har blitt rotfylt før, har bedre prognose enn en tann som én eller flere ganger tidligere har vært gjennom det samme. De fleste tenner kan rotfylles med godt resultat, men likevel er ikke en rotfylt tann like sterk som før. Det viktigste man selv kan gjøre for å forhindre behov for denne typen behandling, er å forhindre hull i tennene. Dette gjøres ved regelmessig rengjøring av tenner og munn, i form av tannpuss og ved bruk av tanntråd og munnskylling.

Bestill en time hos din tannlege

Å ha faste daglige rutiner for din tannhygiene er viktig for å forebygge problemer med tennene. Faste tannlegebesøk vil også virke forebyggende, og hos oss på Åsane Tannlegesenter har vi ansatte med god kompetanse på tannhelse. Våre tannleger og tannpleiere er klare for å hjelpe deg. Send mail eller ring oss for å bestille time.