Syreskade på tennene

I dagens samfunn ses et stort forbruk av godteri og brus. Særlig blant den yngre befolkningen, men også blant voksne og eldre. Syreskader har i løpet av årene blitt en stor tannhelseutfordring, og er et økende problem. Hovedgrunnen til dette er trolig et kosthold som har endret seg og at både mat og drikke inneholder syrer som er skadelig for tennene. Slike skader på tennene oppstår når emaljen blir utsatt for syrepåvirkning. Dette kan skyldes mat i form av sitrusfrukter, drikke i form av juice, brus og andre sure drikker samt magesyre som følge av oppkast eller sure oppstøt. Matrester som sitter fast blant tennene over tid kan også forårsake skadene. Emaljen begynner å gå i oppløsning når pH-nivået i væsken rundt tennene er lav. Den hyppigste årsaken til skadene er likevel inntak av sure drikker som for eksempel brus, juice, saft eller sportsdrikker – noe som for øvrig har blitt vanlige drikker å ha tilgjengelig i kjøleskapet.

Riktig teknikk med tanntråd

I tillegg til regelmessig tannpuss er bruk av tanntråd en viktig del av tannhygienen. Bruk av tanntråd bidrar til å redusere forekomsten av hull og plakk samt dårlig ånde og infeksjoner i munnhulen. Med tanntråd får man fjernet matrester og plakk på steder hvor tannbørsten ikke kommer til, for eksempel mellom tennene. Overflaten mellom tennene utgjør en stor del av den totale tannoverflaten, og dermed er det svært viktig at det også der rengjøres. Riktig teknikk er viktig for å få rengjort tennene så godt som mulig. Tanntråden brukes ved at man fører tråden opp og ned mot en tann av gangen. Dette gjennomføres på alle tennene. Hvor ofte man skal bruke tanntråd er det mange som lurer på. Tannlegene anbefaler at man bruker det en gang per dag, gjerne om kvelden rett før leggetid. Om tanntråden brukes før eller etter tannpuss spiller ingen stor rolle, men det er viktig at tennene er rene før man legger seg. I løpet av dagen er det mange bakterier som fester seg til tennene, og blir de værende over natten er det fare for at det utvikler seg hull. Ved regelmessig og riktig bruk skal tanntråden være et godt hjelpemiddel til god munn- og tannhygiene.

Forebygg syreskader med god munn- og tannhygiene

I tillegg til daglige tannrutiner, er tannlegebesøk en viktig del av forebyggende arbeid mot syreskader. Profesjonell hjelp og veiledning er gull verdt og vil redusere faren for både hull og syreskader. Hos Åsane Tannlegesenter finner du tannleger og tannpleiere med god kompetanse på tenner. Forebygg syreskader og bestill en time hos oss. Din faste tannlege vil hjelpe deg med problemet.