Hva er et syreangrep?

Tennene våre er noe som skal vare livet ut, derfor er det viktig å ta vare på dem. I dag sliter mange med syreangrep uten at de vet det. Vi er omringet av flere syrlige fristelser enn tidligere, og vi er ofte på farten og småspiser eller drikker syrlige varer uten å beskytte tennene våre. Selv unge mennesker kan få skader tidlig på tannemaljen hvis man ikke beskytter seg. PH-verdien i munnhulen vår er opprinnelig på 7. Men når vi spiser eller drikker noe som er syrlig, synker PH-verdien. Når den faller til under 5 begynner emaljen rundt tennene våre å løse seg opp. Etterhvert kan den også bli borte på deler av tennene. Skader på emaljen fører til at tennene blir svakere og mister sin opprinnelige form. Det kan dannes groper i tennene og de er mer utsatt for hull. Tannsubstansen brekker lettere og man kan få problemer med ising i tennene.

Unngå syrlige frukter og drikker

Så hvilke mottiltak skal man gjøre for å kombinere tannhelse og vår hektiske hverdag? For det første bør du unngå syrlige frukter og drikker. Frukter som appelsin, sitron og eple er syrlige. Og alle drikker som inneholder kullsyre, som brus, alkohol, mineralvann eller energidrikker er syrlige for tennene. Kaffe, te og saft er også av den syrlige typen, og det er noe som mange ikke tenker over – eller er klar over. Selv om du bør unngå dette, betyr det ikke at du skal la være å drikke eller spise syrlige ting. Bare tenk over hva du putter i munnen og ta dine forholdsregler. Etter inntak av slike drikker eller matvarer, skal du skylle munnen med vann uten kullsyre. Vent en halv time med å pusse tenne. Fluorskylling kan hjelpe, også mot ising i tennene. Prøv å ikke spise eller drikke mellom måltidene, så tennene slipper å være under konstant påvirkning av syre. Åsane Tannlegesenter kan hjelpe deg med å identifisere syreskader og behandling. Hvis skaden er stor, så kan vi hjelpe deg med fyllinger, kroner og fasetter. Vi ønsker å være din faste tannlege igjennom mange år og sikre deg best mulig behandling ved å kjenne dine tenner. Vi er alltid oppdatert på det siste innen tannbehandling.

Spør oss om råd før problemet oppstår

Alle bør ta en kontrolltime jevnlig for å undersøke tilstanden på tennene. Spør oss om råd og la en av våre tannleger undersøke tennene dine. Du får time på dagen hos en tannlege med stor faglig kompetanse og som bruker de beste og mest anerkjente metodene. Kontakt oss på telefon, e-post eller via vår hjemmeside.