Tips mot dårlig ånde

De fleste av oss har mengder av mikroorganismer i munnen. Disse ligger som belegg på tennene, befinner seg på tungen eller andre passende steder rundt i munnen. Årsaker til dårlig ånde er at disse bakteriene bryter ned proteinene som befinner seg i munnen vår. Når dette skjer dannes det ulike gasser, som blant annet sørger for en duft av svovel. Lav spyttproduksjon er også en av årsakene til at ånden vår ikke lukter så godt. Noen får spyttproduksjonen redusert ved bruk av enkelte medisiner, andre fordi de får i seg for lite mat og væske. Alle har også lav produksjon av spytt om natten, noe som resulterer i at de fleste av oss ikke har så god pust om når vi våkner. I de aller fleste tilfeller vil god munnhygiene medføre at vi lukter godt igjen. Dårlig ånde kan dog være forårsaket av sykdommer, som for eksempel betennelse i tannkjøttet.

Tannpleieren hjelper deg å holde munnen ren

Det aller viktigste midlet mot dårlig ånde er rett og slett å sørge for god munnhygiene. Det vil si at tennene må pusses godt morgen og kveld. I tillegg er det lurt å bruke hjelpemidler som tanntråd for å få fjernet bakterier mellom tennene. Tungen har også godt av en puss og for å holde den ekstra ren, spesielt helt bakerst, kan man bruke en tungeskrape. Sliter du med munntørrhet, kan det hjelpe med sukkerfrie pastiller eller tyggegummi. Dette øker spyttproduksjonen og spytt bidrar til å skylle bort bakterier. Husk også å drikke nok vann i løpet av dagen. Regelmessige besøk hos en tannpleier for en ekstra grundig rengjøring av tennene vil også være fordelaktig. Da kan man også raskt få avklart om den dårlige ånden skyldes mer alvorlige årsaker. Munnskyllevann er bra om det brukes med måte. Zink er et stoff som binder svovel og man kan derfor godt benytte seg av et skyllemiddel med zink. Husk at et skyllevann ikke løser problemet, men bare dekker over lukten. Så ikke bruk det som annet en et tillegg fra tid til annen. Ren skylling med fluor har bedre virkning på munnhygienen og dermed også bakteriene, som forårsaker ånden.

Gode råd mot dårlig ånde

Det finnes mange gode råd mot dårlig ånde. De aller viktigste er å sørge for en god munnhygiene. Det andre er å ta kontakt med Åsane Tannlegesenter. Her får du din egen faste tannlege, som kan hjelpe deg med gode rutiner samt avgjøre om den dårlige ånden har mer alvorlige årsaker.