Porselensfasader og -fyllinger

Porselensfasader

Fasett (også kalt laminater) er tynne skjellformede plast- eller porselenserstatninger som blir «limt» på dine egne tenner av kosmetiske grunner. Tennene kan av ulike årsaker være skadet slik at form eller farge ikke er estetisk tilfredsstillende. Et alternativ er å slipe ned tannen og sette på kunstig krone. Mye av tannvevet etter kronebehandling er tapt for alltid, og for å unngå et såpass drastisk inngrep i tannen, kan fasettbehandling bli forsøkt først.

Fasetter gir også et naturlig utseende enn en krone. Ikke alle tenner egner seg til fasettbehandling. Blant annet er bittforhold og tennenes farge avgjørende. Først blir et tynt lag av emaljen på tennenes forside slipt. Dette blir gjort for å få plass til fasetten. Deretter blir det tatt et avtrykk som blir sendt til tanntekniker som fremstiller selve fasetten. Etter noen dager får tannlegen denne tilbake fra tanntekniker og fester den til tannen med lysherdende plast. Fasettene sitter som regel svært godt, men de kan brekke eller bli skadet på annen måte. Prisen for fasetter er noe lavere enn prisen for kroner.

Porselensfyllinger

Porselensinnlegg er et alternativ til hvite fyllinger i de små og store jekslene. Innlegget har en mer omfattende produksjonsprosess enn fyllinger fordi de må støpes hos tanntekniker. Innlegget støpes i forsterket porselen og sementeres på tannen med en lysherdende kompositt. Porselensinnlegg blir som regel veldig pent i forhold til andre fyllingsalternativer, og er også gunstig med hensyn til allergier i munnslimhinnen.

Porselen er ikke alltid velegnet hvis det er behov for svært store erstatninger. I slike tilfeller er alternativet ofte krone eller gullinnlegg. Prismessig ligger innlegg noe under prisen på en krone, dvs mye over en vanlig fylling. Det eksisterer også datasystemer for produksjon av porselensinnlegg på tannlegekontoret hvor pasienten kan få det ferdige innlegget i løpet av en behandlingsseanse. Foreløpig er det kun få tannleger som har et slikt utstyr.

Kontakt oss

Telefon: 55 53 18 30
E-post: tannlege@asatann.com


Adresse:
Åsane Senter 42, 5116 Ulset